Suchá pleť: Dopřej jí péči, po níž bude zářit

Na první pohled by se mohlo zdát, že péče o suchou pleť je legrace. Však to stačí pořádně namazat, říkají si mnozí. Pokud ale zrovna tebe trápí pokožka jako sušenka, dobře víš, že tak jednoduše se problém řešit nedá. Natož když se spojí s dehydratací nebo atopickým ekzém.

Fotky na blog-8

Pojďme se spolu podívat suché pleti pod pokličku. Prozradím ti, jak ji správně vyživovat a hydratovat, abys to nepřepískla, nač si dávat pozor, ale taky ti dám tip na produkty, které ti pomohou i s péčí o atopický ekzém.

Jak vypadá suchá pleť

Suchá pleť si nedokáže tvořit dostatečné množství mazu. Proto můžeš pociťovat pnutí, nezřídka se tvoří šupinky, pleť vypadá mdle až zašedle. Zároveň má nejsilnější sklony k předčasné tvorbě vrásek, snadno se podráždí.

Jak suchou pleť čistit

Hlavně něžně. Pro suchou pleť jsou nejvhodnější čistící pleťové oleje a pleťová mléka. Ty nanes buď přímo na pleť podle instrukcí na produktu, jemně vmasíruj, nech nečistoty rozpustit a setři žínkou nebo vatovým tamponkem. V žádném případě pleť nedři. Raději proces dvakrát nebo třikrát opakuj, pokud ti na pleti stále ulpívají zbytky make-upu, nikdy však nepoužívej sílu. Po důkladném očištění nezapomeň vyrovnat pH pleti tonikem.

Jak o suchou pleť pečovat

Tvými hlavními hesly při péči jsou hydratace a výživa. Po očištění nanes hloubkově vyživující pleťové sérum. Při roztírání vyvíjej jen minimální tlak. Spíše séru jen polštářky prsty ukazuj cestu, kam se má dostat, ale vstřebávání už nech na něm. Počkej 5 minut, než se pustíš do aplikace pleťového krému na suchou pleť. Ten by měl být hutnější, neboj se trochu mastnějšího. Důležité je, aby se po něm tvá pleť cítila svěže, vyživeně a uvolněně. Opět ho roztírej pomalu, opatrně. Při večerní péči můžeš navíc přidat pleťový olej, který uzamkne.

Fotky na blog-7

Na co si dát pozor

Tvá pleť rozhodně nepotřebuje zmatňovat nebo redukovat tvorbu kožního mazu. Proto se obloukem vyhni retionidům, alkoholu, benzoylperoxidu, kyselině salicilové a pokud tě pleť často pálí nebo červená, dávej si pozor také na parfemaci.

Atopický ekzém na pleti

Když se objeví atopický ekzém na těle, je to nepříjemné. Ale na obličeji ještě víc. V takovém případě si vybírej kosmetiku přímo na ekzematickou pokožku, které budou respektovat citlivost a pomáhat pleti v posilování obranyschopnosti. Zároveň se vyhýbej potravinám, které atopický ekzém mohou zhoršovat: citrusy, jahody, ananas a další druhy kyselého ovoce, rajčata, celer, špenát, lilek, uzeniny a uzené maso, zrající sýry, kvasnice, konzervovaná a kysaná jídla, ocet, alkohol, kravské mléko, dále vejce, ořechy, ryby a mořské plody, sója, pšenice a potraviny obsahující lepek. Hlavně si ale zajdi k lékaři, aby ti pomohl s objevením příčiny a léčbou zevnitř.