Mastná a smíšená pleť: Pečuj o ni správně

Z článku o typech pleti už víš, jak poznat svůj typ pleti. Tentokrát ti prozradím, jak o mastnou a smíšenou pleť správně pečovat, abys ji neprovokovala k ještě větší mastnotě a tvorbě pupínků.

Mám to stejně. Když mi začala puberta, pleť se mi leskla, jako bych ji polila olejem. Make-up se rychle ztrácel a skoro se divím, že jsem neházela prasátka, když na mě zasvítilo slunce. A toho akné! Postupně jsem ale přestala bojovat proti své pleti a naopak jsem se jí naučila rozumět. Nyní jsme skvělé parťačky, a to jen díky správné péči. Teď to naučím i tebe.

Fotky na blog

Jak vypadá mastná a smíšená pleť

Zatímco na smíšené pleti se znaky mastnoty objevují jen na T-zóně (čelo, nos, brada), mastnou pleť umí potrápit po celé ploše. Jde hlavně o rozšířené póry, černé tečky, výrazný lesk, tendenci tvořit záněty (akné). 

Jak mastnou a smíšenou pleť čistit

Pro čištění ideálně zvol čistící gel nebo micelární vodu určenou pro tento typ pleti. Zbaví pleť nečistot, nadbytku mazu, ale nebude ji vysušovat. Poté dočisti tonikem. Jednou týdně si můžeš dopřát jemný peeling. Naopak k čištění nepoužívej kartáčky a podobné pomůcky, pokud trpíš na akné. Zánět by se jen zhoršil. 

Jak o mastnou a smíšenou pleť pečovat

Tvá pleť potřebuje hydrataci, přestože ji suchost netrápí. Jen hydratovaná pokožka si totiž dokáže udržet rovnováhu a zdravou kondici. Proto jako první použij lehké hydratační sérum. Jemně jej vmasíruj pomalými krouživými pohyby od středu ven a nech aspoň 5 minut vstřebat. Pak natři pleť fluidem na mastnou a smíšenou pokožku. Fluidy jsou krémy s lehčí konzistenci, díky níž tvou tvář nezatíží. Když si budeš kupovat produkt o péči o svou pokožku, vždy si zkontroluj, že je nekomedogenní čili neucpává póry a neobsahuje látky, které by mohly zhoršovat akné.

Fotky na blog-4

Na co si dát pozor

V každém případě se vyhýbej alkoholu v kosmetice, který by způsoboval přesušování. Dále pro tebe nejsou vhodné hutné, vysoce vyživující krémy a oleje jako olivový olej, lněný olej, kokosový olej, kakaové máslo nebo bambucké máslo. Ucpaly by ti póry a navíc zanechávají mastný film.

Co s akné a černými tečkami

Pokud tě trápí akné a černé tečky, rozšiř svou péči o kosmetiku určenou k lokální péči tedy jen o postižená místa. Není vhodné je používat na celou pleť, protože obsahují účinné látky určené k boji se zánětem. Při nanesení na celý obličej by mohlo dojít k podráždění. 

Akné ani černé tečky si jen tak nevymačkávej. Ideálně to nech na kosmetičce, protože sama doma by sis mohla situaci ještě zhoršit, vznikly by ti velké boláky a jizvy. 

Ještě něco můžeš udělat…

Každá péče ale začíná vevnitř. Pokud chceš krásnou pleť, musíš se soustředit také na svůj životní styl. Nezapomínej denně vypít aspoň 2 litry čisté vody, vyhýbej se konzumaci alkoholu, fastfoodu, nadměrného množství cukru, příliš kořeněného jídla, nekuř. Naopak jez hodně ovoce a zeleniny. Smažená jídla vyměň za vařená. Můžeš také zařadit doplňky stravy obsahující zinek, selen a vitamín B.

Fotky na blog-5