Chceš krásnou pleť? Nejdřív poznej svůj typ

Určitě už jsi to někdy zažila. Tvoje oblíbená influencerka vychvaluje do nebes svůj oblíbený krém, sérum nebo produkt na čištění a ty se tak nadchneš, že si ho hned běžíš taky koupit. A pak přichází zklamání, protože na tvé pleti vůbec tak perfektně nefunguje. Nebo ještě hůř - tvá pleť po něm začne dělat pořádnou neplechu. Proč? Možná sis totiž koupila produkt nevhodný pro tvůj typ pleti.

Nejsi v tom sama. Taky jsem to zažila. Ani nedokážu spočítat, kolikrát jsem v pubertě svou mastnou aknózní pleť dusila příliš hutnými krémy s nevhodným složením, po kterých jsem se ještě víc osypala a leskla se jako po . Ale ty už tak slepě tápat nemusíš. Seznámím tě s jednotlivými typy pleti, ale taky ti poradím jednoduchý trik, jak ten svůj spolehlivě rozpoznat. 

Typy pleti

V zásadě existují 4 základní typy pleti, a to suchá, normální, smíšená a mastná. Jak se od sebe liší, a co potřebují?

Normální pleť

Normální pleť je zdánlivě bezproblémová a vyžaduje nejméně péče. Má stažené póry, neleskne se, nepne, nepálí, netvoří se na ní šupinky, netrpí na vyrážky, vypadá svěže, přirozeně hydratovaně, zdravě. Máš tento typ pleti? Pak ti stačí jen základní péče - pravidelné čištění, lehké hydratační sérum, krém s SPF a od 25 let oční krém. Zároveň si dávej pozor, abys nenarušila rovnováhu své pleti. Vyhýbej se proto produktům, které jsou určené pro suchou a zralou pleť nebo naopak mastnou.

Suchá pleť

Suchá pleť si nezvládá udržet přirozenou vláčnost kvůli nedostatečné tvorbě mazu. Jak ji poznáš? Po očištění pne, svědí až pálí, postrádá přirozenou svěžest, jas, tvoří se na ní šupinky a rychleji podléhá tvorbě vrásek. Nejlépe se o ni postaráš pravidelným čištěním produkty, které pokožku nevysušují, následně hloubkově a intenzivně hydratačním sérem, hutnějším hydratačním krémem, pár kapkami pleťového oleje a pravidelnou aplikací hydratační masky

Fotky na blog-3

Mastná pleť

Trápí tě rozšířené póry, brzy po očištění se začneš zase lesknout, jsi náchylnější na akné a černé tečky? To znamená, že jsi majitelkou mastné pleti. Ta si tvoří větší množství mazu, než třeba, póry se jí rychleji zanáší, a tak se snadno zanítí. Co s tím? Pečuj o ni vhodným čistícím gelem, po omytí jí navrať rovnováhu tonikem, poté nanes sérum určené na mastnou pleť a na něj hydratační fluid. Pamatuj, že mastná pleť potřebuje lehké konzistence, ale zároveň se vyhýbej přípravkům s obsahem alkoholu. Ten totiž pleť nadměrně vysušuje a ona se kvůli němu brání ještě vyšší produkcí mazu.

Smíšená pleť

Máš mastnější T-zónu (čelo, nos, brada) s rozšířenějšími póry, ale zbytek obličeje bys popsala spíše jako normální či sušší? Pak máš pravděpodobně smíšenou pleť. Péči o ni si rozděl podle zón. Celý obličej očisti micelární vodou. Následně použij lehké hydratační sérum určené pro smíšenou pleť. Poté T-zónu ošetři fluidem na mastnou/smíšenou pleť a zbytek obličeje natři krémem určeným její povaze (normální nebo suchý typ). Smíšená pleť vyžaduje preciznější přístup, ale uvidíš, že se ti odvděčí.

Fotky na blog

TEST: Jaký máš typ pleti?

Pořád nevíš s jistotou, jaký typ je ten tvůj? Udělej si jednoduchý domácí test. 

    • Očisti si pleť a opláchni ji vlažnou vodou. Jemně osuš ručníkem.
    • Nenanášej žádný produkt a počkej 30 minut.
    • Po uplynutí 30 minut se podívej na pleť v zrcadle. Ideálně před oknem na denním světle.
    • Výsledek:
      • Suchá pleť: Je mdlá, cítíš pnutí, svědění a tak trochu „svěrací kazajku“ na obličeji.
      • Normální pleť: Pleť se od doby po umytí nijak zvlášť nezměnila, vypadá zdravě, svěže, ale výrazně se neleskne.
      • Smíšená pleť: Leskne se ti jen T-zóna.
      • Mastná pleť: Leskne se celá pleť, vidíš rozšířené póry a nejradši by sis pleť zase umyla.