Co dělat pokud máš citlivou pleť

Možná máš citlivou pleť a ani o tom nevíš. Nejde totiž o typ pleti, ale podtyp, který se může týkat jakéhokoliv typu. Jak se projevuje? Například tím, že přestože používáš kosmetiku určenou pro tvůj typ pleti, pokožka tě po nanesení pálí, svědí, objevuje se začervenání, vyrážky… Co s tím?

1. Používej jen kosmetiku bez dráždivých složek

Citlivá pleť se vyznačuje tím, že nepřiměřeným způsobem reaguje na agresivnější složky běžně používané v kosmetice. Proto se ze všeho nejdřív ujisti, že tvá kosmetická taštička nezahrnuje produkty s obsahem alkoholu, parfemace, sulfátů, obyčejného mýdla a esenciálních olejů. Ideálně přejdi na hypoalergenní péči vhodnou pro citlivou a ekzematickou pokožku.

2. Vsaď na minimalismus

Čím víc produktů a víc značek používáš, tím vyšší je riziko, že spolu některé složky zreagují a podráždí ti pokožku. Proto se snad svou rutinu co nejvíc minimalizovat - jeden přípravek na čištění, jedno sérum, jeden krém, jeden oční krém. Ideálně z jedné řady. Tvá pleť jednoduchost ocení.

2_1

3. Chovej se k pleti šetrně

Citlivá pleť bývá náchylná na mechanické podráždění, proto na to mysli jak při čištění, tak při sušení nebo aplikaci produktů. Nikdy si pokožku nedrhni, nevyvíjej tlak a pokud se rozhodneš použít peeling, pak se ujisti, že je určený pro citlivou pokožku. Po umytí ke kůži ručník jen přikládej, netři. Krém zase nejprve rozetři, ale do pleti jej zapracuj lehkým vklepáváním.

4. Uprav jídelníček

O citlivou pleť bys měla pečovat také zevnitř. Jako žádné pleti jí nesvědčí alkohol, kouření, fast food, průmyslově zpracované potraviny, nadmíra kávy, cukru, tučných jídel. Zároveň jí může uškodit kořeněné či pálivé.

5. Chraň pokožku před sluncem i mrazem

Nepěknou paseku ti snadno napáchá slunce či mráz. Samotné extrémní teploty citlivé pokožce nesvědčí. Když se ale přidá působení UV záření bez nanesení krému s SPF nebo vystavení mrazu, aniž bys pleť předem ošetřila, rázem je oheň na střeše. Proto péči nepodceňuj za žádného počasí.

3_1